Herken de signalen.

Burn-out ?

Burn-out

Wat is de definitie van burn-out. Hierover zijn de wetenschappers het nog niet helemaal eens. Wij vinden deze wel heel passend:

Onder burn-out wordt de toestand verstaan waarin het vermogen van een gezond mens om te herstellen van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid sterk is afgenomen of zelfs verloren lijkt gegaan. Bij mensen die burn-out zijn geraakt, is het noodzakelijke biologische herstel door rust en slaap over langere tijd systematisch tekortgeschoten, in verhouding tot de eisen van de dagelijkse belasting. Met andere woorden: zij verbruiken overdag meer energie dan ze ’s nachts tijdens de slaap kunnen recupereren. Zo ontstaat een groeiende ‘herstelschuld’: een toenemend tekort aan brandstof voor de productie van energie, waardoor lichamelijk herstel achterblijft (Sluiter, 1999).

Hierbij zijn verschillende fases te onderscheiden.

De eerste fase is het hebben van ‘normale’ stress. Het stres systeem is een natuurlijk proces dat de hele dag aanwezig is en je helpt om alert te zijn als het moet en te ontspannen als het kan. Het houd zichzelf in balans. Wat iemand als stress ervaart is heel persoonlijk. Sommige mensen krijgen stress van een telefoongesprek met zijn/haar moeder terwijl andere dit als heel energie gevend ervaren.

Wij zien stress als een reeks biologische en psychologische ‘mechanismen’ die op gang komen naar aanleiding van een reële of vermeende bedreiging van ons lichamelijk of psychisch evenwicht.

Deze biologische en psychologische mechanisme zijn voor iedereen gelijk,  Je hartslag gaat omhoog, je handelt instinctief zonder echt na te denken, je bloeddruk gaat omhoog en je bent heel alert. Denk maar aan een situatie bijvoorbeeld dat je aan het autorijden bent en je moet plotseling remmen voor een overstekend kind. Op het moment dat jou brein dit gevaar ziet handel je. Nadat je op tijd tot stilstand bent gekomen voel je pas de reactie in je lijf. Hartkloppingen, droge mond, grote ogen enz.

Als alles goed is afgelopen duurt het even een tijdje voordat je systeem weer tot rust komt. Je zucht eens diep, je ontspant je spieren, je gaat bedenken wat er allemaal had kunnen gebeuren en wat voor gevolgen dit zou hebben,sommige moeten dan heel erg naar de wc enz.

Allemaal natuurlijke reacties op een dreigend gevaar. In het klein gebeurd dit ook de hele dag door. Als we een vergadering hebben of een deadline dan reageert ons lichaam ook met een verhoogde staat van paraatheid. Geen probleem zolang je na die periode ook weer in een rusttoestand komt en je opgebruikte energie weer aanvult.

Indien dit niet of te weinig gebeurt kom je in de 2e fase

de overspannings-fase

Tijdens de periode van overspanning verbruik je meer energie dan dat je te besteden hebt. Of je rustmomenten laden je niet meer volledig op zodat je energiebudget steeds kleiner wordt. Als dit langere tijd blijft aanhouden dan is er te weinig energie over om je hele dag mee door te komen. Als je geen goede herstel momenten kunt nemen dan ga je aan je reserves.

Dit kun je vervolgens nog een tijdje volhouden maar uiteindelijk zijn ook je reserves op en dan?

Dit is de fase waarin je het een burn-out noemt

Hier is je systeem zo uitgeput dat het lange tijd nodig heeft om te herstellen. Er is te weinig energie om te leven

Biologisch is het lichaam uit balans doordat de hele hormoonhuishouding lange tijd onder druk heeft gestaan. Tevens ziet men dat er tal van functies verandert zijn binnen ons systeem. Cognitieve veranderingen (aandacht en (werk)geheugen) spijsverteringsystemen, het parasympatische zenuwsysteem blijft onderdrukt , het hartvaatstelsel en het immuunsysteem. In feite gaat elke cel anders functioneren door stress.

Als je de symptomen van een dreigende burn-out op tijd herkent, kun je wellicht een ernstige burn-out voorkomen. De klachten die je ervaart lijken misschien onschuldig. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over. Als je een burn-out of overspannenheid vermoedt en symptomen herkent, dan is dit voor jou hét moment om te voorkomen dat dit erger wordt.

De psychische symptomen van een burn-out

· Geheugenproblemen

· Besluiteloosheid

· Onzekerheid

· Laag zelfbeeld

· Neerslachtig

· Opgejaagd voelen

· Wantrouwend zijn

· Angst- en paniekklachten

· Cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin

· Makkelijk huilen

· Prikkelbaar: snel ergeren, boos worden of een kort lontje

· Concentratieproblemen

De lichamelijke symptomen van een burn-out zijn:

· Uitputting

· Hoofdpijn

· Spierpijn

· Misselijkheid

· Buikpijn

· snel grieperig

· hartkloppingen

· hyperventilatie

· hoge bloeddruk

· benauwdheid

· slapeloosheid

· vermoeidheid

Veelvoorkomende oorzaken van stress zijn

werkstress,  perfectionisme,  leefomstandigheden,  persoonlijke eigenschappen,  omgeving,  overmatige fysieke inspanning,  sociale problemen,  chronische ziekte,  onzekerheid,  negatief zelfbeeld


hieruit blijkt dat een symptoom zowel een oorzaak als een gevolg kan zijn van een overload aan stress

 


Ervaringen

Wij vinden het fijn om mensen te leren kennen en hen verder op weg te helpen. Hieronder zie je wat onze deelnemers er zelf van vinden. 

quotes
Zo verhelderend. Zodra je echt naar jezelf gaat kijken zie je meer.:) Luisteren en meedenken zijn de woorden die ik vooral ervaren heb.
Anja 23
quotes
Het feit dat het geen groepsgebeuren was trok mij erg aan. Zo is het erg persoonlijk en echt op mij afgestemd
Henk, 2021
quotes
Bij mijn werkgever gaf ik aan dat ik niet lekker in mijn vel zat. Burn-out klachten, maar nog geen burn-out. Tijd om in te grijpen om erger te voorkomen. Dat kon bij Statera in Sterksel en goed dat ik dat gedaan heb. Ik zit weer lekker in mijn vel.
Robin, 2022